Ce nu stiai despre canalele media

Multe sunt subiectele pe care presa ni le ofera in fiecare zi din aproape orice domeniu de activitate, subiecte unele mai fierbinti, altele mai fade, unele asteptate, altele surprinzatoare, unele mai bine relatate, altele avand mai putina calitate in prezentarea lor, dar se intampla uneori sa ni se aduca in fata noutati si informatii chiar despre reprezentantii presei, fie ei persoane fizice angajate ale trusturilor de presa din Romania, fie despre companiile care fac parte din aceasta breasla a presei, indiferent ca este ea scrisa, radio, televiziune sau online. Stirile sunt si in aceste cazuri de interes, chiar daca tind sa se piarda in multime din cauza faptului ca se refera chiar la companii care emit informatii prin canalele deja mentionate si astfel risca sa nu primeasca atentia cuvenita in pofida gradului de noutate, interes si impact asupra publicului. Iata in continuare cateva lucruri interesante despre jucatorii importanti din aceasta piata:
 
 

Pro TV


Vizionarea Pro TV live nu va mai fi gratuita


Dupa 18 ani de existenta si dezvoltare de la un post de televiziune mic si independent la un mare trust media din care fac parte acum sapte canale de televiziune, reprezentantii postului din bulevardul Pache Protopopescu au luat o decizie unica in media romaneasca, aceea de a impune o taxa pentru permiterea vizionarii Pro TV de catre abonatii retelelor de cablu din Romania, fie ele companii mari sau mici, cu milioane de abonati sau active doar la nivel de cartier dintr-o localitate neinsemnata. Ramane de vazut daca aceasta taxa va fi suportata de catre abonati prin adaugarea valorii ei la suma abonamentelor lunare platite de catre acestia, caz in care cablistii isi vor pastra marjele de profit; de catre cablisti prin considerarea acestei taxe drept un cost suplimentar necesar pentru difuzarea serviciilor lor catre proprii abonati, caz in care clientii lor nu vor avea de suferit in ceea ce priveste cresterea valorilor abonamentelor dar operatorii de servicii de telecomunicatii isi vor asuma scaderea marjei de profit; sau de catre ambele parti, cablisti si abonati prin impartirea acestui cost mai mult sau mai putin frateste asa incat sa se ajunga la un consens in ceea ce priveste difuzarea Pro TV in retelele proprii.

O decizie a Pro TV provenind se pare din niste calcule amanuntite de business, date fiind riscurile pe care le presupune in relatiile dintre postul de televiziune si retelele de cablu, fiind cunoscute si de notorietate cazurile altor posturi de televiziune scoase din grilele unor cablisti in urma unor conflicte avand la baza motive financiare sau politice.

Compania are incredere ca acest nou model de business, nespecific totusi canalelor generaliste de televiziune, va avea succes pe masura ce el va fi implementat in cadrul colaborarilor cu retelele de cablu, atuurile Pro TV fiind multimea de productii proprii si care au dovedit in ultimii ani ca au nu doar priza la public ci si succes de casa. Exemple sunt multe: Vocea Romaniei - un talent-show importat din Olanda, Dansez pentru tine - cel mai de succes spectacol de divertisment din Romania in ultimii ani, Romanii au talent, Happy Hour - lider de audienta in intervalul orar de dupa-amiaza, nemaivorbind de clasicele deja emisiuni precum Pro Motor, Romania te iubesc sau Apropo TV.

(Click pe linkul din subtitlul Vizionarea Pro TV live nu va mai fi gratuita pentru mai multe detalii despre aceasta decizie)
 
 

RCS & RDS


RCS & RDS si-a extins aria de activitate in zona productiei si distributiei de energie electrica


O alta miscare surprinzatoare a fost cea a gigantului RCS-RDS, cel mai mare operator de televiziune si Internet din Romania, prezent de asemenea cu servicii de telecomunicatii in mai multe tari din aceasta parte a Europei: Ungaria, Cehia, Slovacia, Serbia, Croatia, dar si operatiuni limitate in tarile mediteraneene in care se gasesc comunitati importante de romani, Italia si Spania. Compania, fondata in 1994, s-a extins de zor in primii sai ani de activitate in sectorul telecomunicatiilor (servicii de televiziune prin cablu si televiziune digitala, servicii de Internet, telefonie fixa si mai apoi mobila), in principal prin achizitii prin care au preluat jucatori mai mici de pe piata locala, in paralel cu dezvoltarea organica a afacerii.

A urmat dezvoltarea tehnologica pentru alinierea serviciilor oferite la nivelele de performanta asteptate de catre clienti iar in momentele in care acestea au fost asigurate, compania a purces la extinderea in sectoare mai putin abordate. Unul dintre acestea face obiectul tranzactiei realizata in 2013 prin care RCS-RDS a intrat ca jucator activ in piata energetica romaneasca, extinzandu-si activitatea in zona productiei si distributiei de energie electrica. Acest lucru a fost realizat prin achizitionarea a sapte parcuri fotovoltaice situate pe teritoriul Romaniei, scopul acestei investitii fiind bineinteles producerea de energie electrica, transportul ei de la cele sapte parcuri solare catre sistemul energetic national si comercializarea ei.

Iata, urmand acest link, mai multe informatii despre aceasta extindere a portofoliului de activitati al companiei RCS & RDS catre sectorul energetic al economiei romanesti.
 
 

Radio Zu


Radio Zu este unul dintre posturile de radio cele mai amendate de catre CNA


Mai este oare cineva in Romania care are acces la un aparat de radio si care n-a auzit pana acum de Buzdugan si Morar? Vedetele Radio Zu sunt binecunoscute ca urmare a emisiunilor lor live de la acest post de radio si mai ales datorita farselor pe care cei doi le fac practic oricui: de la oameni obisnuiti pana la nume grele din peisajul media romanesc, atata timp cat la baza unei farse sta o idee care le apartine sau care le este sugerata de cate un prieten binevoitor, nimeni nu are scapare.

Pe de alta parte nici chiar ei nu au scapare atunci cand vine momentul aplicarii regulilor si legilor in vigoare, drept pentru care Radio Zu, in calitate de angajator al celor doua vedete, este supus in mod repetat judecatii din partea membrilor comisiei de specialitate din cadrul CNA (Consiliul National al Audiovizualului), de cele mai multe ori deciziile constand in impunerea unor amenzi penalizatoare pentru incalcarea prevederilor din legea audiovizualului.

Cele mai multe reclamatii se refera la incalcarea dreptului la imagine personala si a dreptului la demnitate a fiecarei persoane si la difuzarea de informatii avand un continut de natura sa afecteze dezvoltarea morala sau mentala a copiilor, data fiind perioada de difuzare a emisiunilor celor doi in cadrul programelor de dimineata. Se pare ca postul de radio isi asuma insa toate aceste sanctiuni datorita beneficiilor de notorietate si de imagine si care sunt probabil considerate a avea valori mai mari decat cuantumul amenzilor primite de la legiuitori.

Iata detalii despre Radio Zu, despre vedetele sale si farsele lor live si despre amenzile repetate primite in decursul anilor de la infiintarea postului de radio.
 
 

B1TV


B1 TV a fost amendat pentru deteriorarea imaginii ministrului sanatatii


B1 TV a fost cunoscut dintotdeauna ca un post de televiziune cuminte, fara derapaje verbale sau violente fizice aratate telespectatorilor sai, nici in emisiunile difuzate in direct nici in cele inregistrate ori in imaginile montate pentru jurnalele de stiri ale postului. Exceptiile au fost minore si tinute sub control de catre moderatorii emisiunilor care s-au achitat cu bine de sarcini in situatiile care pareau sa aiba potential sa degenereze.

Si totusi, vorba aceea, cand e sa se intample, se intampla. Bine ca nu a fost in prime-time pentru ca dezastrul sa fie major, iesirea in decor s-a produs la o ora la care multi dintre telespectatorii postului de televiziune sunt inca la serviciu si nu in fata ecranelor TV. Eroul fiind Catalin Prisacariu, realizatorul emisiunii Butonul de panica la B1TV, moderatorul emisiunii reusind sa-l jigneasca destul de serios pe ministrul sanatatii in functie, Eugen Nicolaescu.

Culmea, ministrul sanatatii era in concediu de odihna in acele zile, gafa prezentatorului fiind facuta in absenta ministrului ca interlocutor. Era insa in direct cu secretarul de stat Raed Arafat care nu a acceptat ca jignirea din partea prezentatorului la adresa ministrului sa fie trecuta cu vederea. Si pe buna dreptate, gafa fiind incadrata de membrii Consiliului National al Audiovizualului la incalcarea dreptului la propria imagine.

Iata aici ce s-a intamplat in emisiunea lui Catalin Prisacariu si cum s-au desfasurat evenimentele care au dus la sanctionarea postului de televiziune.
 

Convertor valutar
Miniclip
Paralela 45
Stema Romaniei

Stiri de ultima ora